in

Alertă! Măștile pe care le găsim pe piață nu protejează împotriva Covid-19

Multe din măștile pe care le găsim la vânzare nu sunt conforme și nu ne protejează de coronavirus.

Mare atenție, români! Ce măsuri de restricție trebuie respectate de sărbători

Multe dintre măștile de protecție pe care le găsim la vânzare în România nu ne protejează și nu reduc riscul de a lua coronavirus de la cei din jur.

O spune chiar ministrul Economiei, Vigil Popescu, care a declarat în cadrul unei conferințe de presă jumătate din măștile de protecție pe care le găsim în România  nu ne protejează.

Sunt măști neconforme, care nu ne protejează și care nu îndeplinesc standardele de calitate. Grav este că nu ne putem da seama care din măștile pe care le găsim pe piață sunt eficiente.

sursa foto: Pixabay

Ministrul Economiei Virgil Popescu a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că va fi elaborat și emis un ordin în acest sens. Mai exact, producătorii de măști de protecție vor trebui să specifice clar acest lucru pe ambalajul produselor, conform Agerpres.

Documentul ar urma să fie emis, joi, de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). 

Producătorii vor trebui să detalieze pe eticheta produselor standardele de calitate pe care le îndeplinesc sau nu măștile care se află la vânzare, conform HotNews.ro.

În cazul măștilor care nu îndeplinesc condițiile standard, acestea nu se vor mai vinde sub denumirea de „măști de protecție”, ci ca materiale de „acoperire a feței”.

De asemenea, pe ambalajul măștilor neconforme va trebui specificat că acestea nu oferă protecție în fața coronavirusului.

Măștile neconforme provin din import

Ministrul Virgil Popescu dă asigurări că măștile care au fost descoperite ca fiind neconforme au fost confiscate și scoase de la vânzare. Conform ministrului Economiei, măștile neconforme descoperite pe piață sunt produse de import.

Măștile făcute de producători românești sunt toate conforme, dă asigurări ministrul Economiei Virgil Popescu.

„Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a spus Popescu.

Controale ANPC

În urma controalelor efectuate de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din data de 5 noiembrie au fost retrase de la vânzare peste 90.000 de măşti, iar alte 31 de milioane de măşti de protecție au fost oprite temprar de la vânzare.