Coronavirusul a revenit în forță în România.

Din luna septembrie și până în prezent numărul infectărilor a înregistrat o creștere alarmantă. În acest context, autoritățile iau măsuri drastice pentru a ține situația sub control. Un oraș din țară intră în carantină, începând de vineri.

Astfel, de vineri, Slobozia va intra în carantină zonală. Decizia autorităților vine după ce a fost înregistrată o incidenţă de 12,41 cazuri de COVID la mia de locuitori. În același timp, tot judeţul Ialomiţa, se înregistrează cea mai mare rată de îmbolnăvire din ţară, la Moldoveni, unde incidenţa cazurilor de COVID-19 este de 26 la mie, mai arată datele oficiale.

În ceea ce privește noile restricții care vor fi aplicate de vineri, potrivit prevederilor, în cazul unei incidențe de 12,41 cazuri de COVID la mia de locuitori, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor nevaccinate sunt interzise, dacă acestea nu au motive justificate.

Totodată, în intervalul 05,00-20,00, este interzisă circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei, cu excepţia celor vaccinate care fac dovada prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene. De menționat este faptul că există și o serie de excepții.

Exceptate de la această restricţie sunt şi persoanele care merg la serviciu, se deplasează pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate sau pentru a beneficia de asistenţă medicală sau pentru a-şi achiziţiona medicamente, dar care vor avea nevoie de declaraţie pe propria răspundere.

Ce restricții intră în vigoare

În ceea ce privește activitatea din Biserici, slujbele religioase sunt permise în exterior. De cealaltă parte, în interior, bisericile vor funcţiona la 30% din capacitate, cu asigurarea unei distanţe de minim 4 mp pentru fiecare credincios.

Nunțile, botezurile sau mesele festive pot fi organizate în spaţii închise cu respectarea condiţiilor de 30% din capacitate, accesul fiind permis doar persoanelor vaccinate sau celor care au trecut prin boală. Același lucru este valabil și în cazul localurilor de alimentaţie publică, care vor funcţiona la 30% din capacitate şi vor permite accesul doar persoanelor vaccinate sau celor care au trecut prin boală.

Programul de funcționare al magazinelor va fi modificat și el. Astfel, magazinele alimentare şi nealimentare vor rămâne deschise până la orele 20,00, iar accesul clienţilor în interior se va face până la maximum 50% din capacitate. Persoanele nevaccinate vor avea acces în incinta magazinelor până la orele 19,00.