Comitetul Național de conducere a campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 a transmis informații importante legate de eficacitatea vaccinurilor împotriva noii tulpini descoperite, în septembrie, în Marea Britanie. Despre această tulpină, specialiștii spun că este mult mai contagioasă decât cea originală.

Noua tulpină a Covid-19 nu va afecta vaccinul anti-Covid

Cât despre vaccinurile anti-Covid-19, dacă în viitor Covid-19 va dezvolta mai multe tulpini, nu va fi reluat procesul de obținere a unui vaccin de la capăt, ci va fi adaptat, sistem asemănător vaccinării antigripale.

Conform sursei citate, vaccinurile care au fost dezvoltate recent au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului, capabilă să declanșeze un răspuns imun.

„Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (și, implicit, declanșarea infecției), prin legarea la receptori specifici care sunt localizați la nivelul tractului respirator și tractului gastrointestinal. Proteina Spike se leagă la acești receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaște proteina Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism și atunci când ea este produsă postvaccinal – și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi”, scrie în răspunsul specialiștilor.

Autoritățile au explicat totul! Este eficient vaccinul și împotriva noii mutații a Covid-19 din Marea Britanie?

Cum afectează tulpinile anticorpii

Potrivit autorităților, s-a demonstrat că anticorpii produși în mod natural în urma infecției cu Covid-19 recunosc multe regiuni ale proteinei Spike. Este posibil ca modificarea acestor regiuni, din cauza noilor tulpini să scadă eficiența anticorpilor.

Totuși, pentru ca acest lucru să aibă loc, este necesară acumularea unui număr mare de mutații, în așa fel încât din corp să fie eliminată complet proteina respectivă. Acest lucru ar dura o lungă perioadă de timp, având în vedere rata de mutație a coronavirusului.

Specialiștii au precizat că această posibilitate nu poate fi exclusă în viitor.  Însă și dacă acest lucru ar avea loc, nu va fi necesar ca procesul obținerii vaccinului să fie reluat, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile care circulă.

„ Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni”.

Românii au fost ținuți departe de casă de sărbători

Noua tulpină descoperită în luna septembrie în Marea Britanie a provocat frică în toată lumea. Se pare că aceasta se răspândește mult mai rapid decât varianta originală a virusului. Din cauza noii variante a virusului, majoritatea țărilor și-au închis granițele cu Maria Britanie. Mulți români au fost ținuți departe de familii de sărbători din cauza noii tulpini.

Citeste si:

1. Ireal! Ea era în spital, gata să nască, iar iubitul o înșela cu mama ei. Ce s-a întâmplat apoi întrece orice imaginație:
2. Stare de urgență de săptămâna asta? Anunțul care ZGUDUIE România din temelii!
3. Alexia Eram și Mario Fresh, la un pas de despărțire! Primele declarații ale vedetelor