in

Biserica intervine în scandalul momentului: Ce se întâmplă cu pelerinajul de Sf. Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei a stârnit controverse mari. Biserica Ortodoxă Română a venit cu o reacție după lungul șir de evenimente care au avut loc

sursa foto: Pixabay

Sărbătoarea Sfântului Andrei și interzicerea pelerinajului care anual avea loc pe 30 noiembrie în comuna Ion Corvin, județul Constanța, a stârnit reale controverse în spațiul public.

Chiar dacă Guvernul a interzis desfășurarea pelerinajelor religioase iar instanța s-a pronunțat împotriva acestui eveniment, Arhiepiscopul Tomisului Teodosie își dorește contrariul.

Scrisoare către Guvern

Credincioșii sunt împiedicați să participe la pelerinajul de Sfântul Andrei, aceasta este principala acuzație pe care o aduce Arhiepiscopul Teodosie Guvernului.

Premierul României, Ludovic Orban, a primit de la Arhiepiscopul Tomisului o scrisoare deschisă.

Arhiepiscopul Teodosie este de părere că restricțiile impuse de Guvern care afectează viețile credincioșilor și datinile bisericești reprezintă niște „abuzuri”.

Premierul a încercat să aplaneze nemulțumirile lui ÎPS Teodosie și i-a cerut să îi îndemne pe credincioși să respecte regulile sanitare de protecție.

ÎPS Teodosie îi cheamă pe preoți la Peștera Sfântului Andrei

Insistențele lui ÎPS Teodosie continuă. Arhiepiscopul Tomisului le-ar fi cerut preoților și călugărilor să vină la Peștera Sfântului Andrei pe 30 noiembrie pentru pelerinaj.

Solicitarea ar fi fost făcută chiar oficial, printr-un document care, conform G4Media, a ajuns joi la toți preoții din eparhie.

Proteste la Constanța

În ciuda carantinei, în urmă cu două zile, în Constanța, a izbucnit un protest. Oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți de faptul că pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei va fi interzis. Prin protest, cetățenii au cerut și suspendarea deciziei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin care s-a instituit carantina în municipiul Constanța.

Pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei, interzis de instanță

Tribunalul Constanța a respins solicitarea lui ÎPS Teodosie prin care s-a cerut anularea restricțiilor emise de Guvern referitoare la organizare de pelerinaje. Judecătorii au decis astfel că pelerinajul de Sfântul Andrei nu va avea loc anul acesta. Decizia poate fi contestată în cinci zile, dar este inutil pentru că hotărârea tribunalului a fost emisă pe 25 noiembrie, cu fix cinci zile înainte de sărbătoarea Sfântului Andrei.

Reacția Bisericii Ortodoxe Române

După controversele apărute, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a explicat că situația trebuie mediată de Secretariatul de Stat pentru Culte.

sursa foto: Pixabay

„Este foarte bine cunoscută poziţia publică a Patriarhiei, care pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru şi dialog instituţionalizat cu autorităţile, pentru împrietenirea credinţei cu raţiunea, pentru discernământ personal şi instituţional. Ceea ce pot adăuga este că, într-o situaţie cu potenţial conflictual ca cea apărută la Tomis, aşa cum este firesc să o facă în orice perioadă de criză care suscită discuţii şi momente tensionate în spaţiul de intersectare a cultelor cu statul, organismul care trebuie să se implice ca mediator în iniţierea şi întreţinerea unui dialog instituţionalizat între guvern şi Cultele religioase este Secretariatul de Stat pentru Culte”, afirmă Vasile Bănescu într-un comunicat citat de Agerpres.

Conform acestuia, „acest organism guvernamental are ca datorie fixată de lege inclusiv amenajarea acestui necesar şi firesc dialog în vederea identificării unor soluţii adecvate realităţii create de o criză şi a obţinerii predictibilităţii legate de măsurile ce se impun şi trebuie aplicate în ea”, pentru că „este o datorie a statului să fie predictibil în relaţia cu cultele şi să protejeze libertatea religioasă de orice posibilă lezare a acesteia sau de suspiciunile ce pot apărea in legătura cu ea”.

„Inclusiv în acest caz concret, nu Patriarhia Română, din care Arhiepiscopia Tomisului este parte constitutivă, ci „Secretariatul de Stat pentru Culte” are obligaţia onorantă de a se implica în medierea unei situaţii în care trebuie deplin lămurită atât responsabilitatea Arhiepiscopiei Tomisului de a respecta măsurile sanitare impuse în contextul carantinei locale, cât şi a autorităţilor care aplică aceste măsuri. Sunt convins că Biserica/Arhiepiscopia Tomisului va fi prezentă şi deschisă oricând la acest dialog pentru care a pledat constant chiar de la începutul pandemiei”, spune Bănescu.