Ion Țiriac este unul dintre cei mai bogați oameni din România, însă puțină lume știe câte clase are și cu ajutorul căror studii și-a dezvoltat afacerile.

Ioan Gheorghe Maurer este omul care l-a ajutat cel mai mult, pe vremea când fostul jucător de tenis era doar un adolescent. Miliardarul român a terminat două clase în doar patru luni.

A terminat două clase în patru luni. Secretul lui Ion Țiriac
Fostul jucător de tenis ocupă locul doi în topul celor mai bogați sportivi. El are o avere estimată de Forbes la 1,3 miliarde de dolari. Pe 9 mai Ion Țiriac a împlinit 82 de ani și ce nu știu mulți este că acest a nu s-a născut într-o familie bogată.

Este evident că el a ridicat un adevărat imperiu cu ajutorul inteligenței sale, însă pe vremea când era elev nu excela la nicio materie. Ioan Gheorghe Maurer a fost omul care l-a ajutat pe Ion Țiriac să-și termine studiile. Miliardarul a finalizat, cu ajutorul „protectorului” său, clasele a IX-a şi a X-a, luând chiar și Bacalaureatul în doar patru luni de zile. Ulterior, Maurer l-a întrebat și la ce facultate vrea să meargă, iar Țiriac este în prezent absolventul Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport.

Pot să-mi exprim încă o dată public recunoștință în fața familiei Maurer ( n.r. Ioan Gheorghe Maurer, fost prim-ministru în epoca Ceaușescu). Cum la o vârstă foarte fragedă am început să joc tenis cu dumnealui, știa situația mea. La un moment dat, m-am dus la cadre la Ministerul Tineretului şi Sportului şi mi-au spus: Domnule, dumneata nu mai ai pașaportul. Eu am reacționat: Sunteți nebuni?! Eu mâine trebuie să plec la Moscova, spuneți-le șefilor. Cum să nu am eu pașaport, ce, am omorât pe cineva?! Maurer dăduse ordin să-mi ia paşaportul până nu termin liceul. Ei, în patru luni de zile am terminat și a IX-a şi a X-a şi Bacalaureatul. Si pe urma mi s-a spus: Uite paşaportul, dar ce facultate vrei să faci?”, își amintea Ion Țiriac în urmă cu mai mult timp. a IX-a şi a X-a şi Bacalaureatul în doar patru luni de zile,

L-a lăsat pe Maurer să trăiască dintr-o pensie mizeră
Cu toate că a promis să-i fie alături lui Ion Gheorghe Maurer la bătrânețe, ca semn de recunoștință, Ion Țiriac a fost acuzat de fiul fostului politician că i-a lăsat tatăl să trăiască în mizerie.

El i-a promis tatălui meu, după Revoluţie, că îl ajută financiar. Bătrânul avea o pensie foarte mică, iar eu fugisem deja în Germania, nu aveam bani şi deci nici posibilități să-l ajut. Ion Țiriac i-a fixat, aproape de jumătatea anilor ’90, un ajutor de 1.500.000 de lei pe lună, iar tata avea de la stat tot atât. La un moment dat, Țiriac a stopat ajutorul, pentru că, zicea el, nu putea descărca banii din contabilitate. Contabilul lui Țiriac, îmi amintesc, era Rodica, soră-sa. I-a zis tatălui meu că îi cumpără alimente de la Metro, pentru că de acolo primește factură fiscală.”, a mai spus Jean.