Se anunță amânări ale pensiilor speciale. Premierul Ludovic Orban a anunțat planurile pentru prin legea bugetului de stat pentru anul 2021.

Președintele Partidului Național Liberal vine cu vești rele pentru primari și pentru aleșii locali din consiliile județene. Se amână plata pensiilor speciale.

Premierul Ludovic Orban plănuiește să facă asta printr-un act normativ, a dezvăluit liderul PNL într-un interviu pe care l-a acordat la Agerpres.

Dezbaterile pe tema amânării pensiilor speciale ar urma să aibă loc după alegerile parlamentare programate pe data de 6 decembrie.

În interviul pe care l-a acordat, șeful Guvernului și liderul Partidului Național Liberal a amintit că au fost majorate indemnizațiile pentru parlamentari, miniștri și primari.

Bucureștiul s-ar putea închide? Anunțul făcut de Ludovic Orban în urmă cu puțin timp

Dacă aleșii beneficiază de aceste indemnizații și dacă acestea contribuie la pensie, premierul nu vede motivul pentru care aceștia ar mai trebui să beneficieze și de pensii speciale.

„După alegeri trebuie dezbătut în Parlament acest lucru, pentru că, şi aici nu mi se pare corect, eu cred că orice om care deţine o funcţie de demnitate publică, indiferent că este parlamentar, primar, ministru trebuie să aibă un venit decent. Şi aici trebuie să ştim că au crescut şi pentru parlamentari, şi pentru miniştri, şi pentru primari, şi pentru preşedinţi de consilii judeţene au crescut indemnizaţiile. Atunci când ai o indemnizaţie decentă, rezonabilă, în care se reflectă responsabilitatea şi importanţa în societate a funcţiei respective, vei beneficia pe contributivitate de o pensie mai mare, deci nu mai este nevoie de o pensie specială”, a explicat Orban, conform HotNews.ro.

Pensiile speciale se amână prin legea bugetului de stat pe 2021

Pensiile speciale ale aleșilor pot fi amânate doar prin legea bugetului de stat pe 2021, spune premierul Ludovic Orban. Pensiile speciale pentru anumiți înalții demnitari ai statului sunt prevăzute în Codul Administrativ, iar pentru ca acestea să fie amânate este nevoie de legea bugetului de stat pentru anul viitor.

Potrivit spuselor liderului Guvernului, Parlamentul poate adopta în sesiune extraordinară această lege undeva la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021.

De ce nu pot fi amânate pensiile speciale printr-o Ordonanță de Urgență?

Ordonanța de Urgență este varianta simplă la care recurge Guvernul de cele mai multe ori. Acest lucru nu se poate însă în cazul amânării pensiilor speciale.

Premierul Ludovic Orban a explicat în cadrul interviului că pensiile speciale nu pot fi eliminate prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență emisă de Guvern. Șeful Executivului a explicat că acest lucru nu se poate pentru că la Parlament se dezbate un proiect de lege în acest sens, iar un alt act normativ similar se mai află la Curtea Constituțională a României (CCR). Prevederile sunt incluse în Constituție, iar premierul spune că o Ordonanță de Urgență ar fi o aberație.

„După alegeri trebuie dezbătut în Parlament acest lucru, pentru că, şi aici nu mi se pare corect, eu cred că orice om care deţine o funcţie de demnitate publică, indiferent că este parlamentar, primar, ministru trebuie să aibă un venit decent. Şi aici trebuie să ştim că au crescut şi pentru parlamentari, şi pentru miniştri, şi pentru primari, şi pentru preşedinţi de consilii judeţene au crescut indemnizaţiile. Atunci când ai o indemnizaţie decentă, rezonabilă, în care se reflectă responsabilitatea şi importanţa în societate a funcţiei respective, vei beneficia pe contributivitate de o pensie mai mare, deci nu mai este nevoie de o pensie specială”, a explicat Orban.