in

Cine sunt cei care nu au fost atinși de criza coronavirus: Aceste categorii de angajați au câștigat mai mult în 2020

Sunt domenii în care angajații au câștigat mult mai bine anul acesta față de anii precedenți în ciuda pandemiei de coronavirus.

Clasament european: Câți bani cheltuie românii pe mâncare

Anul 2020 a fost marcat de pandemia de coronavirus și de efectele pe care aceasta le-a generat în toate domeniile. În timp ce mulți dintre angajați au rămas fără locuri de muncă sau fără o parte din venituri pentru că au fost plasați în șomaj tehnic, o altă categorie de persoane a câștigat mai mulți bani anul acesta.

Sunt domenii în care angajații au fost mai bine plătiți anul acesta în ciuda pandemiei de coronavirus. Institutul Național de Statistică (INS) a întocmit un top al categoriilor de angajați care au câștigat mai mulți bani în 2020. O parte din români s-au bucurat anul acesta chiar de creșteri salariale de până la 1.000 de lei față de anul precedent.

Cele mai bine plătite domenii din 2020

Cele mai bine plătite domenii în anul 2020 au fost IT-ul, extracția de petrol și gaze și prelucrarea de țiței. Datele arată că angajații din IT câștigau anul trecut în medie cu 596 de lei mai puțin față de anul acesta. Salariul mediu net din IT este în prezent de 7.674 de lei.

Cine sunt cei carenu au fost atinși de criza coronavirus: Aceste categorii de angajați au câștigat mai mult în 2020

Cei care lurează în extracția petrolului câștigau anul trecut cu 596 de lei mai puțin, venitul mediu net din 2020 al unei persoane din domeniu fiind de 6.261 de lei. Când vine vorba de salariile din industria prelucrării țițeilor, salariile medii erau în octombrie 2020 de 6.171 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 516 lei față de aceeași perioadă a anului precedent.

În top se regăsesc și cei care au activităţi de editare. Ultima categorie de angajați a înregistrat o creștere a veniturilor cu 1.028 de lei, ajungând anul acesta la un salariu de 6.093 de lei.

Pe poziția a cincea în topul celor mai bine plătite domenii se află angajați care se ocupă cu activităţi de servicii anexe extracţiei de petrol și gaze, conform ZF.ro.

La polul opus se află angajații din industria HoReCa ale căror venituri au fost puternic afectate de pandemia de coronavirus și de restricțiile pe care aceasta le-a presupus. În luna octombrie, salariul mediu net din acest domeniu era de 1.720 de lei. Salariile au fost tăiate și în domeniul transportului aerian din cauza restricțiilor de circulație care au fost impuse în primul al al pandemiei.