in

Clasament european: Câți bani cheltuie românii pe mâncare

Românii se află în vârful clasamentului european când vine vorba de banii cheltuiți pe alimente.

Clasament european: Câți bani cheltuie românii pe mâncare

Se pare că românii se află în vârful clasamentului european când vine vorba de banii cheltuiți pe mâncare. Cetățenii din România scot cei mai mulți bani atunci când merg la cumpărături în supermarket-uri.

Clasament european: Câți bani cheltuie românii pe mâncare

Conform datelor centralizate de Eurostat, românii sunt cetățenii europeni care cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare și pe băuturi. Dacă în restul Uniunii Europene circa 13% din cheltuielile unei familii sunt pentru achiziția de alimente și băuturi, în România procentul este de peste 25%.

Potrivit statisticilor, în anul 2019, din totalul cheltuielilor unei familii din România, 26% reprezintă banii dați în supermarket-uri pe mâncare. În medie, restul gospodăriilor din Europa alocă aproape jumătate din cheltuielile românilor pe alimente.

Țările europene în care cetățenii cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare și băuturi

România este pe primul loc la capitolul cheltuieli pentru alimente, țara noastră fiind urmată de Lituania, cu 20,2% din chetuieli alocate pe mâncare și Estonia, cu un procent de 19,3%.

La polul opus se află state precum Irlanda, Luxemburg și Austria, unde nivelul de trai este extrem de ridicat. În aceste țări, mai puțin de 10% din cheltuielile unei familii sunt alocate pentru mâncare.

  • Irlanda (8,6%)
  • Luxemburg (8,9%)
  • Austria (9,7%)

Acest trend nu s-a schimbat în ultimii 10 ani, din 2009 până în 2019 fiind sesizată o stagnare din acest punct de vedere în majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene (UE). Asta înseamnă practic că indiferent de cât de mari erau veniturile unei familii din România procentul cheltuielilor pentru mâncare s-a menținut la aceeași cifră de-a lungul anilor. Ușoare scăderi din acest punct de vedere au putut fi observate în Lituania, Malta și Polonia.

  • Lituania, scădere de 5,2 puncte procentuale
  • Malta, scădere de 3,5 puncte procentuale
  • Polonia, scădere de 3 puncte procentuale

Dacă în anul 2009 în gospodăriile din  România ponderea cheltuielilor pe mâncare era de 27,3%, în anul 2019 procentul a scăzut cu 1,3 puncte, ajungându-se la 26%, conform Agerpres.