in

Cum a afectat pandemia salariile angajaților? Au scăzut veniturile femeilor

Pandemia de coronavirus a afectat puternic salariile angajaților, dar în mod special pe cele ale femeilor

Cine sunt cei carenu au fost atinși de criza coronavirus: Aceste categorii de angajați au câștigat mai mult în 2020

Cu toții am resimțit efectele pandemiei de coronavirus și din punct de vedere al veniturilor și cheltuielilor. În timp ce mulți au rămas fără locuri de muncă și mai mulți au întâmpinat o diminuare considerabilă a veniturilor.

Pandemia de coronavirus a generat o criză în plan economic, iar asta este mai mult decât evident. Efectele acesteia se vâd însă și în buzunarele angajaților.

Statisticile arată că, din cauza pandemiei de coronavirus, veniturile angajaților au scăuzt dramatic în primul semestru din 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cum a afectat pandemia salariile angajaților? Au scăzut veniturile femeilor
Cum a afectat pandemia salariile angajaților? Au scăzut veniturile femeilor

Salariile femeilor, mai afectate decât cele ale bărbaților

Conform datelor furnizate de Organizaţia Internaţională a Muncii, efectele negative ale crizei economice provocate de pandemie au fost resimțite mai mult de femei decât de către bărbați.

Se pare că salariile femeilor din primul semestru din 2020 au scăzut considerabil de mult.

Potrivit unui raport al Organizaţia Internaţională a Muncii, cei mai afectați de pandemie din punct de vedere al veniturilor au fost angajații care deja aveau job-uri prost plătite. Imediat după aceștia se află femeile, ale căror salarii au fost diminuate considerabil în această perioadă, conform Reuters și Agerpres.

Datele Organizaţiei Internaţionale a Muncii au fost însă influențate de mai mulți factori. De pildă, într-o treime din țări în care au crescut salariile mulți angajați cu job-uri foarte prost remunerate au fost în mare parte concediați. În acest fel, nivelul mediu al salarizării a fost influențat în aceste țări.

Cifrele mai arată că, în trimestrul doi din anul 2020, femeile au pierdut 8,1% din venituri. În același interval bărbații au avut doar 5,4% diminuări ale salariilor.

Studiul a fost efectuat în 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Organizaţia Internaţională a Muncii mai atrage atenția că pandemia de coronavirus a creeat o inechitate între angajați. Criza economică generată de criza pandemiei afectează în același timp și lupta împotriva sărăciei și creează o și mai mare inegalitate socială și o instabilitate economică.

„Această creştere a inegalităţii creată de criza provocată de pandemie ameninţă eforturile de luptă împotriva sărăciei, iar instabilitatea socială şi economică ar fi devastatoare”, a avertizat directorul general al OIM, Guy Ryder.