in

Detalii importante despre noua tulpină a Covid-19! Raed Arafat a dat cărțile pe față

Noua tulpină de coronavirus a dat peste cap, din nou, o lume întreagă. Din teama noii variante a Covid-19, o mulțime de țări din întreaga lume au decis să suspende zborurile spre/dinspre Regatul Unit.

Detalii importante despre noua tulpină a Covid-19! Raed Arafat a dat cărțile pe față

În urmă cu o săptămână, Marea Britanie a anunțat că a descoperit o nouă tulpină a coronavirusului, care se răspândește rapid. Astfel, din teama de răspândire, mai multe state, inclusiv România, au decis să suspende zborurile spre și dinspre Regatul Unit.

Ce spune Arafat despre noua tulpină a Covid-19

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune că noua tulpină a Covid-19 se poate răspândi mult mai repede decât ce am avut până în prezent. De asemenea, specialistul este de părere că acest lucru pune o presiune și mai mare asupra sistemelor de sănătate.

„Tulpina are o contagiozitate mai mare, nu înseamnă că crește șansă că cei care se îmbolnăvesc să aibă o formă mai gravă prin noua tulpină, ea duce la simptomele de agravare pe care le are și cea predominantă, dar faptul că se răspândește mult mai repede, e cu 70 la sută mai agresivă, normal că poate să crească brusc numărul celor infectați”, spune Arafat.

Detalii importante despre noua tulpină a Covid-19! Raed Arafat a dat cărțile pe față

Oficialul din MAI a declarat că toate țările au luat decizii de restricție pentru a aștepta analize mai clare a acestei noi tulpini. Raed Arafat a mai spus că autoritățile din România vor analiza situația, iar dacă se va observa că măsurile de restricție nu mai sunt necesare, vor fi ridicate.

Îngrijorarea nu este justificată

Totuși, nu sunt motive de îngrijorare, spune Arafat, precizând că din informațiile pe care le are până acum noua tulpină a coronavirusului nu va reduce impactul vaccinului anti-Covid-19, care urmează să fie adus în România.

„Apariția mutațiilor e un lucru normal, unele pot fi minore, altele majore. La acest moment, această mutație nu are impact asupra schimbării gravității cazului în care cel infectat să fie mai grav, dar duce la răspândirea mai rapidă și asta poate avea impact asupra sistemului sanitar”, a spus el.