Sunt celebri în rândul internauților, devin modele pentru noile generații și aparent câștigă bani mulți. Cam așa ar putea fi creionat portretul creatorilor de conținut care au împânzit în ultimii ani internetul. Chiar dacă numârul lor de urmăritori nu se reflectă de cele mai multe ori și în viața reală, un lucru e cert: influencerii sunt adevărate vedete pe internet.
Majoritatea au încercat să fraudeze sistemul
Toată lumea știe că numărul de urmăritori de pe Instagram dictează locul creatorului de conținut în topul influencerilor. Recent, compania Hype Audit a realizat o analiză ce a scos la iveală o realitate șocantă. Specialiștii au realizat că majoritatea celor celebri în online au încercat măcar odată să își crească numărul de followers utilizând metode frauduloase.
Mai mult, o mare parte a celor care au atins cifre de sute de mii sau un milion de urmăritori au înregistrat în panta de creștere anomalii.
Un procent de peste 47% dintre creatorii de conținut din România au apelat la cele mai uzuale practici ilegale de a deveni cunoscuți pe Instagram.
Metodele folosite de aceștia sunt unele destul de la îndemână. Influencerii români optează pentru varianta follow/unfollow pentru a crește semnificativ numărul celor care îi urmăresc. De asemenea, din studiu reiese că mulți au folosit și comentariile pentru a atinge plafonul dorit de fani.
Mai grav susțin cei care au analizat „piața” online-ului este că inclusiv cei din categoria „macro-influenceri”, adică cei considerați fruntași în topurile acestui domeniu nu s-au dezis de aceste practici frauduloase.
Reprezentanții companiei au de gând să repete analiza respectivă periodic pentru a vedea dacă intențiile creatorilor de conținut se schimbă.
„Nivelul de fraudă pe care l-am constatat în România este similar cu alte ţări europene atât la capitolul anomalii de creştere, cât şi în ceea ce priveşte nivelul de fraudă, care în Franţa ajunge la 48%, iar în UK la 50%. În USA, de exemplu, anomaliile de creştere sunt chiar mai mari, de 22,25%, în timp ce nivelul de fraudă se ridică la 54%”, spune Nikita Baklanov, marketing specialist.
Influencerii români sunt urmăriți în general în funcție de renume și mai puțin pentru content. În funcție de categoriile de vârstâ fanii își creează propriile percepții în ceea ce privește clasificarea lor.
La nivel de artiști, topul celor mai celebri influenceri din România sunt :
Inna – 2,91 milioane de urmăritori
Antonia – 2,61 milioane deurmăritori
Delia – 2,51 milioane de urmăritori
Andra – 2,4 milioane de urmăritori
EuSuntDorian – 2,14 milioane de urmăritori
Nicolecherry – 2 milioane de urmăritori
Smiley_omul – 1,9 milioane de urmăritori
Alinaeremia – 1,8 milioane de urmăritori
AndreeaMantea – 1,8 milioane de urmăritori
Selly – 1,69 milioane de urmăritori
Creatorii de conținut sunt considerați de fapt cei care devin cunoscuți pe internet după ce fac conexiunea dintre publicul targetat și un brand (sau mai multe).