in

Iohannis și miniștrii lui Orban așteaptă la coadă pentru vaccinul anti-Covid

Președintele, premierul și miniștrii își așteaptă rândul la vaccinul anti-Covid.

Povestea primului român care s-a vaccinat împotriva Covid-19

Președintele României, premierul și miniștrii din Guvern își așteaptă rândul pentru a fi vaccinați împotriva noului tip de coronavirus. Klaus Iohannis, Ludovic Orban și miniștrii liberali vor mai avea de așteptat până vaccinul anti-coronavirus va ajunge și la ei.

Asta pentru că în primă fază doar medicii și personalul medical care lucrează în mod direct cu bolnavii de coronavirus vor fi vaccinați. Ei sunt primii care vor fi vaccinați împotriva noului tip de coronavirus.

Conform strategiei de vaccinare anti-Covid aprobată în ședința de Guvern de vineri, primele persoane din România care se vor vaccina anti-Covid sunt medicii și personalul medical. Vaccinul va fi gratuit dar nu este obligatoriu, cei care vor să refuze să fie vaccinați având și această posibilitate.

Președintele și miniștrii se vaccinează în faza a doua a campaniei

Președintele României, premierul și miniștrii din Guvern vor fi incluși abia în faza a doua de vaccinare. Anunțul a fost făcut chiar de președintele țării, Klaus Iohannis, după vizita pe care a efectuat-o duminică, la call center-ul Direcției de Sănătate Publică București.

Înainte să se vaccineze miniștrii și președintele, vor mai avea prioritate la vaccinul anti-Covid persoanele care suferă de anumite comorbidități a căror stare de sănătate se poate degrada rapid.

Președintele României Klaus Iohannis este de părere că strategia de vaccinare anti-Covid aprobată de Guvern este bine gândită.

„În prima linie intră personalul medical, persoanele care au boli despre care ştim că agravează această boală provocată de noul coronavirus şi personalul esenţial. Doar în tranşa a doua intră Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe şi eu cred că lucrurile sunt bine gândite în această strategie de vaccinare”, a spus Klaus Iohannis duminică, după vizita la Call center-ul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

Șeful statului a făcut câteva mențiuni și despre perioada și condițiile în care vaccinul anti-covid va ajunge și la populație. Conform lui Klaus Iohannis, serul va ajunge în România la începutul anului 2021, undeva între lunile ianuarie și februarie.

Președintele țării afirmă că vaccinarea în masă a populației împotriva noului coronavirus ar putea avea loc abia în primăvară. De menționat însă că populația va fi imunizată abia după ce vor fi vaccinate persoanele care lucrează în medii riscante, cum ar fi medicii, persoanele care au multiple comorbidități și persoanele care lucrează în aparatul de conducere al statului.

„Am discutat aceste chestiuni (despre perioada în care va fi vaccinată toată populaţia României – n.r.) în câteva întâlniri de tip videoconferinţă la Consiliu (European) şi cei din Comisie, care se ocupă de relaţia directă cu producătorii de vaccin, ne-au spus că este destul de probabil ca primele tranşe de vaccin să vină la începutul anului viitor. Va continua până când vor fi toate livrate, însă vaccinarea în masă, deci a populaţiei care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidităţi, nici cu sensibilităţi, se va produce probabil în primăvară. Putem să ne gândim că undeva la începutul anului, ianuarie, februarie, în cea mai bună variantă, încă nu există niciun vaccin aprobat, dar se pare că este aproape. (…) Poate, până la sfârşitul primăverii să terminăm prima rundă de vaccinare şi pentru toată lumea”, a afirmat Iohannis.

sursa foto: Facebook