in

ÎPS Teodosie insistă: Îi invită personal pe Iohannis și Orban la pelerinajul de Sfântul Andrei

ÎPS Teodosie insistă pentru organizarea pelerinajului de la Peștera Sfântului Apostol Andrei.

S-a aflat! De ce nu se vaccinează Klaus Iohannis împotriva coronavirusului? Un medic a spus tot

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, insistă pentru organizarea pelerinajului de la Peștera Sfântului Apostol Andrei care de obicei are loc pe 20 noiembrie în localitatea Ion Corvin din județul Constanța.

ÎPS Teodosie insistă și îi invită personal pe președintele României, Klaus Iohannis, pe premierul țării, Ludovic Orban, și pe membrii executivului să ia parte la pelerinajul de la Peștera Sfântului Apostol Andrei din localitatea constănțeană Ion Corvin, județul Constanța.

Arhiepiscopul Tomisului invită la pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei toate autoritățile locale și centrale, începând de la prefect, parlamentari, până la președintele României.

În programul Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, este scris faptul că acesta va oficia slujba Sfintei Liturghii, luni, de Sfântul Apostol Andrei, chiar la mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” acolo unde an de an are loc pelerinajul din localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa, care marchează sărbătoarea națională a Ocrotitorului României.

„Luni, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare naţională legală, în care ortodocşii şi catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Arhiepiscopia Tomisului şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, personal, invită autorităţile de stat centrale şi locale (preşedinte, premier, membri ai Guvernului, parlamentari, prefect, preşedinte al Consiliului Judeţean, primari, consilieri judeţeni şi locali etc.) să ia parte la sărbătoarea naţională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, transmis sâmbătă.
sursa foto: Pixabay

Instanța a interzis pelerinajul

ÎPS Teodosie a apelat chiar și la justiție pentru ca pelerinajul de la Peștera Sfântului Apostol Andrei să aibă loc anul acesta în ciuda pandemiei de coronavirus. Arhiepiscopul Tomisului a cerut în instanță anularea hotărârii Guvernului prin care s-a stabilit interzicerea pelerinajelor religioase.

Reamintim că pe timpul stării de alertă s-a decis ca la pelerinajele religioase să nu aibă voie să participe decât localnicii. Așa s-a întâmplat și în cazul pelerinajului de la Sfântul Dimitrie cel Nou din București dar și la cel al Sfintei Parascheva din Iași.

Tribunalul Constanța a respins însă solicitarea lui ÎPS Teodosie și a decis menținerea hotărârii autorităților. Practic se interzice participarea credincioșilor din alte comune la pelerinajele care au loc în localități în care aceștia nu locuiesc. Prin urmare, pelerinajul de la Sfântul Apostol Andrei este interzis anul acesta din cauza situației epidemiologice cu care România se confruntă în acest moment.

Întreaga situație a stârnit multe controverse, fiind organizate chiar proteste împotriva deciziilor luate de Guvern.