in

Mare atenție! Amenzi uriașe pentru șoferii care nu respectă acest lucru în anotimpul rece

Au început ninsorile. Șoferii trebuie să își echipeze autoturismele cu cauciucurile de iarnă. În caz contrar, ei riscă amenzi uriașe.

Mare atenție! Românii plecați în vacanță la munte riscă amenzi uriașe. Ce NU trebuie să faci

Au mai rămas câteva ore până intrăm oficial în luna decembrie, însă ninsorile au început de dimineață în mare parte a țării.

Șoferii care au de gând să își folosească mașinile începând de astăzi trebuie să aibă cauciucurile de iarnă. Conform legii, cei care nu respectă această regulă pot fi amendați cu 2.900 de lei și pot rămâne fără certificat de înmatriculare.

Deși „Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în urmă cu 9 ani, șoferii se culcă pe o ureche în ceea ce o privește.

Mai exact, aceștia așteaptă până în ultima clipă să își pună cauciucuri de iarnă.

Din acest motiv, vulcanizările din țară au fost foarte aglomerate astăzi, în contextul în care a nins toată ziua.

Cauciucurile de iarnă, obligatorii

Legea în care este prevăzut faptul că trebuie să pui cauciucuri de iarnă la mașină a intrat în vigoare în anul 2011.

Polițiștii recomandă șoferilor să evite drumurile dacă nu au anvelope de iarnă, fiindcă se pot întâlni porțiuni unde există risc de formare a poleiului.

Conform Legii, este interzisă circulația autovehiculelor fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea, este obligatoriu ca autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Amenzi uriașe pentru șoferi

Dacă șoferii nu vor respecta acestei prevederi riscă sancțiuni de la 9 la 20 puncte-amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei.

Mai mult, ei vor rămâne fără certificatul de înmatriculare/ înregistrare al autoturismului, fiindu-le eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Pe lângă anvelopele specifice sezonului rece, șoferii trebuie să aibă în autoturisme lanţuri antiderapante, lopata, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, iar sistemul de climatizare-dezaburire trebuie să fie funcţional.