in

Medicii au pus piciorul în prag! Ce mesaje le transmit scepticilor vaccinului anti-Covid

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului a început. Cu toate astea, sunt multe persoane care spun că nu se vor vaccina, motivul fiind unul singur: teama. Pentru acești oameni, medicii care se luptă de un an de zile cu pandemia au un mesaj.

Medicii au pus piciorul în prag! Ce mesaje le transmit scepticilor vaccinului anti-Covid

Medicii care se vaccinează împotriva coronavirusului va spulbera o parte din scepticismul românilor care momentan nu sunt deciși dacă vor sau nu să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Duminică, ziua în care s-a dat startul campaniei de vaccinare, prima doză din vaccinul împotriva Covid-19 a fost administrată la 970 de cadre medicale. Nicio persoană nu a avut efecte adverse. Unul dintre cei mai cunoscuți medici din lupta împotriva pandemiei este și Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București.

Puterea exemplului, decisivă

 „Din păcate, toți trecem printr-o pandemie și parcă am avut impresia până la momentul vaccinului că suntem într-un tunel care nu se mai termină și ne-am dorit să vedem acea luminiță. Tot ce înseamnă măsuri de prevenție rezolvă doar pe moment, reinfectările pot să apară și acceastă soluție, chiar dacă nu va rezolva peste noapte, e ceea ce ne-am dorit”, a spus Adrian Marinescu la Digi24.

El a menționat că pentru cei care nu cred în vaccin, puterea exemplului va conta foarte mult.

Medicii au pus piciorul în prag! Ce mesaje le transmit scepticilor vaccinului anti-Covid

Conform sondajelor, 30% dintre români nu știu ce să facă în privința vaccinului, iar alți 30% săpun că nu se vaccina, însă medicul de la Balș spune că numărul acestora va scădea.

De asemenea, medicul de familie Sandra Alexiu, este de părere că medicii, politicienii și alte persoane cunoscute în care lumea are încredere, ar trebui să se vaccineze public, punctând de asemenea faptul că puterea exemplului contează enorm de mult în această perioadă.

Recomandările medicilor: Persoanele cunoscute să se vaccineze public

Ea spune că și în timpul campaniei de vaccinare antigripală a recomandat ca persoanele publice să se vaccineze public. Medicul precizează că și în alte țări campaniile de vaccinare antigripală a debutat cu persoane publice.

„Dacă lumea te cunoaște și are încredere în tine, și tu poți să ajuți lumea dând înapoi acest potențial de încredere pe care l-ai căpătat într-o misiune care e extrem de importantă pentru sănătatea tuturor”, a explicat ea.

Alexiu este de părere că oamenii care nu cred în vaccin nu sunt informați corect. Scepticii ori așteaptă să se publice toate informațiile, ori să vadă ce pățesc cei care se vaccinează. Medicul spune că așa s-a întâmplat și în SUA și Marea Britanie. Lumea a început să aibă încredere. O să înceapă și în România, având în vedere că într-o singură zi s-au consumat 1000 de doze și niciun om nu a avut niciun efect advers.

Ce recomandă medicii

 „Lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă. Dacă noi vom trece prin și prin a doua doză și se va urmări și probabil vom fi foarte atenți să arătăm dacă apar reacții adverse, dacă se înregistrează în sistemul național, dacă se comunică, dacă lucrurile vor fi făcute cu transparență – știm că transparența crește încrederea – și dacă vom spune aceste lucruri, pacienții vor avea încredere. Va fi mai ușor să mergem în etapa a doua, în care să fie nevoie să ne vaccinăm pacienții care au probleme”, a mai spus ea.