Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că instituția pe care o conduce are datorii foarte multe din cauza Gabrielei Firea, motiv pentru care conturile sunt blocate. Datoriile sunt în valoare de 3 miliarde de lei și, fiindcă PMB are conturile blocate, nu poate face investiții.

Nicușor Dan a declarat într-o emisiune TV că printre investițiile blocate de această situație se numără lucrările de extindere din Prelungirea Ghencea sau cele de la stația Glina.

Nicușor Dan are probleme

Din acest motiv, edilul s-a întâlnit marți cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, căruia i-a solicitat să permită creșterea gradului de îndatorare al Primăriei, în așa fel încât instituția să poată face investiții.

„Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei. Asta înseamnă trei sferturi din bugetul pe un an. Am avut îngăduinţa Ministerului de Finanţe, care ne-a compensat pe termie (pentru energia termică – n.r.) 300 de milioane de lei. Am avut îngăduinţa marii majorităţi a creditorilor, care ne-au eşalonat plăţile. Conturile noastre sunt încă blocate pentru investiţii”, a declarat Nicușor Dan.

Nicușor Dan are probleme mari! Conturile PMB sunt blocate din cauza datoriilor

El a precizat că s-a dus la Ministerul de Finanțe pentru a găsi împreună cu ministrul o metodă de rezolvare acestei situații. El spune că soluția este ca PMB să își asume pentru viitorul an că din banii pe care îi va primi de la bugetul național și din banii pe care îi va colecta din diverse taxe să acopere cheltuielile de funcționare și datoriile pe care le are în prezent.

Ce soluție a găsit Nicușor Dan

Conform edilului, a vorbit cu ministrul de Finanțe să ridice nivelul de îndatorare.

„Avem un mare avantaj, că suntem puţin îndatoraţi pe termen mediu şi lung în comparaţie cu oraşele occidentale. Deci ne putem împrumuta, dacă ne dă voie Ministerul de Finanţe. Domnul ministru Alexandru Nazare mi-a spus să fac solicitările în scris ca departamentele ministerului să dea un punct de vedere”, a declarat primarul Nicuşor Dan, marți seara, B1 TV.

Nicușor Dan a anunțat că suma din cauza căreia sunt blocate conturile pe investiții este de 40 milioane de lei, care nu este o sumă atât de mare la nivelul bugetului Capitalei. El a explicat că PMB va primi de la Guvern în jur de 260-280 de milioane de lei, lunar, din care 60 de milioane se duc la transportul public, 60 la termie și 70 la salarii. De asemenea, 40 de milioane de lei merg la ajutoare sociale.