Astfel, edilul, a declarat că va desființa companiile municipale, însă această desființare va fi făcută în etape. El a explicat pe Facebook cum va decurge procedura desființării companiilor municipale.

„Am promis și vom desființa companiile municipale înființate de Gabriela Firea, care au dus la o risipă incredibilă de bani publici. Procesul de desființare are mai multe etape”, a scris Nicușor Dan în postarea sa.

Nicușor Dan face curățenie în PMB

Conform edilului, în ultima ședință a Consiliului General a Municipiului București a fost schimbată componența adunărilor generale ale companiilor. Astfel, la începutul anului 2021, noile adunări generale vor numi noile consilii de administrație. Ulterior, noile consilii de administrație vor numi noii manageri. De asemenea, în cadrul ședinței a fost numită și o comisie specială pentru desființarea companiilor.

„Am început să întrerupem contractele de servicii prestate de companii către primărie și să le înlocuim cu contracte prin achiziții publice, astfel încât serviciile să nu fie afectate. Pentru companiile care au delegat serviciul public (de exemplu, compania de dezinsecție) procesul de trecere de la companie la operatori privați va fi însoțit de o hotărâre a Consiliului General de încetare a delegării”, mai scrie primarul general.

Cum vor dispărea companiile municipale

Edilul Capitalei a anunțat că cele mai multe companii municipale înființate de Gabriela Firea nu vor mai avea activitate și vor fi lichidate. Activele, dar și o parte din angajați, vor ajunge la administrațiile publice. Totuși, Nicușor Dan spune că sunt câteva nuclee care funcționează profitabil, independent de contractele cu primăria. Acestea vor fi menținute.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, s-a apucat de făcut curățenie în instituția pe care o conduce.

„Fără să mai treacă prin companii, prețul serviciului se va diminua considerabil. Comisia specială a Consiliului General va evalua funcționarea fiecărui colectiv și va propune Consiliului General relocarea angajaților”, a conchis primarul general.

Companiile înființate de Gabriela Firea au provocat controverse mari în spațiul public. La multe dintre acestea, au fost angajați copii de politicieni, rude, și alți apropiați ai fostului primar general al Capitalei.

La alegerile locale din toamnă, Gabriela Firea a pierdut scaunul Primăriei. Fiind noul primar al Capitalei, Nicușor Dan a anunțat de la bun început că va renunța la companiile municipale fiindcă acestea consumă mulți bani degeaba. Acum, Dan a început curățenia în PMB.