in

Psihologii şi kinetoterapeuţii, la mare căutare pentru pacineţii COVID

Un nou studiu a scos la iveală că pacienţii care au avut coronavirus apelează tot mai mult la psihologi sau kinetoterapeuţi.

Bilanț tragic în ciuda restricțiilor extreme. Această țară a înregistrat un record absolut de decese
Bilanț tragic în ciuda restricțiilor extreme. Această țară a înregistrat un record absolut de decese

Pacienţii care se vindecă de coronavirus nu depăşesc complet boala. Mulţi dintre ei rămân ori cu sechele fizice, ori cu sechele psihice. De aceea, ei au nevoie de medici specialişti şi terapeuţi pentru a trece peste aceste momente grele.

Site-ul Observatornews arată un studiu ce prezintă tot mai mulţi pacienţi au probleme de despresie şi anxietate. Mulţi rămân cu dificultăţi de respiraţie, blocaje, atacuri de panică sau chiar dureri de cap provocate de stres. Alte dureri întâlnite mai sunt cele de oase. Aşadar, disperaţi, oamenii apelează la psihologi sau kinetoterapeuţi, în speranţa că vor depăşi cum trebuie momentul.

Pacienţii bolnavi de coronavirus care au avut simptome grave resimt acest lucru foarte mult timp după vindecare. Ei ajung să caute ajutor peste tot. La ora actuală, pe Facebook există foarte multe pagini şi grupuri de susţinere pentru cei care au nevoie de un sfat sau de cineva cu care să vorbească despre asta.

Ce îi sfătuiesc specialiştii

”Să nu stea în pat. Să nu aștepte să vină somnul. Să nu numere oile cum se zicea până acum. Ci să se scoale, să-și găsească ceva activ de făcut și să se reîntoarcă în pat în momentul în care simte că vine somnul. De asemenea, este foarte important ca atunci când ne băgăm în pat să ne lăsăm grijile la o parte”.

Psihologii şi kinetoterapeuţii, la mare căutare pentru pacineţii COVID
Psihologii şi kinetoterapeuţii, la mare căutare pentru pacineţii COVID

Există cazuri în care corpul rămâne cu dureri după boala de coronavirus. Se pare că mai mulţi pacienţi merg la medici pentru a spune că au dureri puternice în piept, dificultăţi de respiraţie şi dureri de oase. Aceştia nu reuşesc să le vindece decât cu sprijin medical. Cele mai bune programe de reabilitare făcute pentru astfel de pacienţi sunt pentru reeducarea respiratorie, prin exerciţii de respiraţie şi relaxare a minţii – inspiră/expiră.

Foarte mulţi pacienţi care au avut coronavirus nu ştiu cum să reacţioneze. Aceştia sunt sfătuiţi de medici să meargă la medic, să ceară bilet de trimitere pentru recuperare, căci este decontat de stat.