Belgia a impus măsuri speciale pentru cetățenii străini care provin din state incluse pe lista roșie a țărilor în care riscul epidemiologic este ridicat. Printre acestea se numără și obligativitatea ca la punctul de trecere al frontierei să fie prezentat un test molecular de tip PCR cu rezultat negativ pentru coronavirus care să fi fost efectuat cu maxim 72 de ore înainte de cășătorie.

Pentru a fi conform și pentru a nu întâmpina alte probleme în vamă, testul PCR trebuie să fi fost efectuat într-un laborator acreditat. Documentul care atestă rezultatul negativ al testului trebuie să fie prezentat fie în format fizic, pe hârtie, fie în format electronic, pe telefon. Textul documentușui trebuie să fie redactat în neerlandeză, franceză, germană sau engleză.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a publicat lista persoanelor care sunt exceptate de la obligativitatea de a prezenta la vamă un test PCR.   În această listă sunt incluse și persoanele provenite din România în ciuda faptului că țara noastră este inclusă de Belgia pe lista țărilor roșii din punct de vedere pandemic.

Cine este exceptat de la testul obligatoriu pentru Covid-19

Astfel, nu sunt obligate să se supună acestei reguli persoanele care au reședință în Belgia, minorii car nu au împlinit vârsta de 12 ani și turiștii care călătoresc cu avionul și care se află doar în tranzit pe teritoriul Belgiei.

Teoretic călătorilor nu le va fi permis accesul în mijlocul de transport cu care se deplasează dacă nu prezintă un test negativ pentru Covid-19. Companiile de transport au obligația să verifice fiecare călător în parte. Fiecare companie își rezervă dreptul de a refuza călători dacă aceștia nu prezintă toate documentele necesare.

Trebuie menționat faptul că singurele teste acceptate sunt cele de tip PCR. Nu sunt luate în considerare testele rapide de tip antigen. Acest tip de teste sunt permise doar în cazul persoanelor care provin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Reguli noi pentru străinii din această țară: Test PCR obligatoriu pentru anumite persoane