Campania de imunizare a cetățenilor europeni a început oficial duminică. În cursul săptămânii trecute toate statele membre al Uniunii Europene au primit prima transă de vaccinuri anti-coronavirus. Sunt însă țări de pe continentul european care mai au de așteptat până vor avea capacitatea să demareze o campanie de vaccinare în masă.

Un exemplu de acest gen este Republica Moldova, unde cetățenii ar putea primi serul anti-coronavirus abia la sfârșitul primăverii din 2021. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, propune ca o parte din vaccinurile ant-covid să fie donate către Republica Moldova.

Deputatul Partidului Social Democrat Alexandru Rafila cere Guvernului de la București să doneze o parte din cantitatea de vaccinuri pe care țara noastră o primește pentru a arăta un gest de solidaritate pentru vecinii noștri de peste Prut.

În momentul de față, pe continent, doar statele membre ale Uniunii Europene (cu câteva excepții) au acces la vaccinul anti-coronavirus.  Alexandru Rafila spune că este important ca această donație să se concretizeze astfel încât măcar personalul medical din Reublica Moldova să fie protejat și să poată continua lupta împotriva coronavirusului.

România, donație de vaccinuri anti-Covid către Republica Moldova? Ce spune Rafila

Coronavirusul nu a ținut cont de granițe sau de naționalitatea oamenilor, Alexandru Rafila fiind de părere că lupta împotriva pandemiei de coronavirus ar trebui să meargă după același exemplu.

„Controlul pandemiei COVID-19 reprezintă o prioritate pentru toate statele din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății și deocamdată doar statele membre ale UE au acces la vaccinuri. Consider că ar fi un semn de solidaritate din partea României să doneze o cantitate de vaccin fraților noștri din Republica Moldova, pentru a asigura protecția personalului medical implicat în îngrijirea pacienților. La fel cum virusul nu cunoaște granițe, și lupta cu acesta trebuie să se încadreze în același registru, pentru a putea cu toții să revenim cât mai rapid la o viață normală.”, transmite deputatul PSD.

Când ar putea începe campania de vaccinare în Republica Moldova?

Prioritatea statelor la vaccin este stabilită printr-o listă întocmită de o alianță globală. Pe această listă Republica Moldova ocupă locul 92, ceea ce practic înseamnă că vaccinul anti-Covid ar urma să ajungă destul de târziu la vecinii noștri.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în scenariul cel mai optimist serul ar putea ajunge în Republica Moldova în luna mai, când în România ar trebui să fie pe final campania de imunizare a populației.

În spațiul public s-a mai dezbătut ideea conform căreia statul român ar putea dona o parte din vaccinurile primite de la Uniunea Europeană către Republica Moldova. Recent, senatorul PNL Diaspora Viorel Badea făcea o propunere de acest gen.

Citeste si:

1. Ireal! Ea era în spital, gata să nască, iar iubitul o înșela cu mama ei. Ce s-a întâmplat apoi întrece orice imaginație:
2. Stare de urgență de săptămâna asta? Anunțul care ZGUDUIE România din temelii!
3. Alexia Eram și Mario Fresh, la un pas de despărțire! Primele declarații ale vedetelor