in

Se redeschid școlile? Anunțul de ultimă oră al președintelui României

Președintele Klaus Iohannis se cotrazice cu Avocatul Poporului pe tema redeschiderii școlilor.

Când se vor redeschide școlile din România? Viitorul ministru al Educației a făcut marele anunț

Chiar dacă ne este greu să acceptăm situația, sănătatea elevilor și a celor cu care aceștia iau contact este protejată atât timp cât aceștia nu merg fizic la școală.

Tema redeschdierii școlilor a născut controverse în spațiul public și divergențe între autoritățile din România. Președintele României, Klaus Iohannis, se contrazice cu Avocatul Poporului, Reante Weber, pe această temă.

Controversele interminabile au apărut după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a îndemnat ca elevii să participe fizic la cursuri. Ne uităm în statele din Europa și observăm că elevii au voie să meargă la școală, așa că se ridică inevitabil întrebarea: de ce nu se poate și la noi.

Răspunsul este mai mult decât evident. România a încercat pentru o perioadă scurtă de timp organizarea sistemului de învățământ după trei scenarii: roșu, galben și verde.

Cu toate că elevii stăteau cu mască la ore și veneau la școale în ture, au început să apară cazuri de contaminări cu Covid-19 atât în rândul copiilor cât și în rândul personalului didactic.

Fiecare țară se adaptează

Redeschiderea școlilor a stârnit controverse și dispute între instituțiile statului.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca elevii să meargă la școală, iar Avocatul Poporului din România a ridicat această problemă: de ce la noi copiii nu participă fizic la cursuri?

Un punct de vedere în acest sens a fost solicitat și din partea ministerului Educației și din partea ministerului Sănătății. Avocatul Poporului vrea să afle de ce elevii din România nu merg la școală în ciuda recomandărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății.

Avocatul Poporului spune că generațiile care nu merg la școală din cauza pandemiei sunt unele pierdute. Președintele României Klaus Iohannis contrazice Avocatul Poporului și explică de ce nu este de acord cu aceste afirmații.

Klaus Iohannis explică că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății sunt pentru țările care pot asigura siguranța elevilor la școală. Înțelegem deci că statul român nu este capabil să facă acest lucru, acesta fiind și motivul pentru care elevii nu merg la școală în România.

„Cert este că elevii și părinții pierd mult prin faptul că nu se pot desfășura orele fizic la clasă, însă aceste recomandări trebuie citite până la capăt. Sigur, recomandările sunt să meargă elevii la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care îi țin în siguranță, deci atunci când este posibil să meargă în condiții de siguranță. În condițiile în care la noi în țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi nici create, nici garantate și pentru a proteja și copiii, și familiile lor, din păcate, este necesar să se facă învățământ online”,  a declarat președintele Klaus Iohannis, conform Digi24.

sursa foto: Facebook

„Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală. Este o ecuație destul de simplă, ușor de înțeles. Știu că nu este întotdeauna ușor de respectat, dar vă garantez: merită!”, a punctat Klaus Iohannis.