Încă de când pandemia de coronavirus a lovit întreaga lume, în timp ce majoritatea țărilor au impus restricții dure, Suedia a ales o abordare mult mai relaxată. De fapt, modelul abordat de autoritățile suedeze a fost aspru criticat.

Autoritățile suedeze anunță noi măsuri

Însă la opt luni distanță, Suedia a decis să schimbe tactica și a impus cele mai dure restricții pentru a combate pandemia de coronavirus. Autoritățile au luat această decizie după ce numărul de cazuri noi a avut o creștere constantă. Iar paturile de la Terapie Intensivă au început să se ocupe rapid, informează Bloomberg.

Din 24 noiembrie, întrunirile publice de peste opt persoane vor fi interzise, ​​a declarat luni premierul Stefan Lofven. El a afirmat că răspunsul „fără precedent” este necesar pentru ca Suedia „să limiteze transmisia”.

„Acesta este un semnal foarte clar și puternic pentru toată lumea din această țară și pentru întreaga societate cu privire la regulile care urmează”, a declarat Lofven, potrivit Bloomberg.

Suedia a fost una dintre puținele țări care a evitat blocarea la începutul acestui an. Bazându-se în schimb pe măsurile voluntare. Și deși, Suedia a avut o rată a mortalității mult mai mare decât în ​​alte țări nordice. Însă chiar și așa autoritățile suedeze au decis să urmeze strategia, mai ales că potrivit acestora o să dea roade.

Doar că pe măsură ce temperaturile continuă să scadă și iarna este tot mai aproape, numărul de cazuri noi a început să crească și în Suedia. Potrivit informațiilor oferite de autoritățile suedeze, luni, 150 de pacienți cu Covid-19 erau tratați în unitățile de terapie intensivă. Numărul a crescut de șase ori, comparativ cu începutul lunii octombrie.

 ,,Strategia suedeză” nu mai dă roade. Suedia impune restricții „fără precedent” după ce numărul de cazuri a continuat să crească!
Premierul Suediei, Stefan Löfven (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Premierul a transmis că situația ,,se va înrăutăți”

,,Trăim vremuri dificile și se va înrăutăți ”, a spus Lofven. „Nu mergeți la săli de sport, nu mergeți la biblioteci. Nu găzduiți cine, nu găzduiți petreceri.”

După ce săptămâna trecută Suedia a interzis vanzarea de alcool, după ora 22:00, săptămâna acesta a anunțat că va limita adunările publice.

Până să impună restricții mult mai stricte, autoritățile suedeze au încercat să stăpânească răspândirea virusului îndemnând oamenii să evite contactul cu cei din afara gospodăriilor. Însă se pare că această strategie nu a avut rezultatele așteptate.

,,O parte a strategiei suedeze a fost întotdeauna să lucrăm atât cu interdicția, cât și cu recomandările ”, a spus Lofven. „Acum vedem că aderența este mai mică, ceea ce se înțelege într-un fel, deoarece mulți oameni s-au săturat de această situație.”

Cu toate că economia Suedie nu a fost la fel de afectate ca altor state, aceste noi restricții pe care autoritățile au decis să le impună sunt susceptibile să afecteze recuperarea. Potrivit celor de la Bloomberg Economics, economia Suediei pare să se contracte în al patrulea trimestru.