Un document apărut în presa internațională arată că autoritățile de la Washington sunt dispuse să își asume un compromis, în contextul situației tensionate cu Rusia.

DOCUMENT STRICT SECRET: America a transmis Rusiei că nu va amplasa rachete Tomahawk în România

Astfel, vedem că SUA sunt dispuse să discute promisiunea de a nu desfășura rachete lansate de la sol sau forțe de luptă în Ucraina, în cazul în care Rusia este de acord să îndeplinească aceeași condiție, potrivit unor documente confidențiale dezvăluite de elpais.com

Conform sursei menționate, documentele respective reprezintă răspunsurile scrise ale Washingtonului și NATO la cererile de securitate ale Rusiei.

Ce scrie în documentul american?

„Statele Unite sunt dispuse să discute măsuri reciproce de transparență bazate pe condiții și angajamente reciproce atât din partea Statelor Unite, cât și din partea Rusiei de a se abține de la desfășurarea de sisteme de rachete ofensive lansate de la sol și de forțe permanente cu o misiune de luptă pe teritoriul Ucrainei”, este scris în documentul publicat de site-ul spaniol.

De asemenea, SUA și aliații săi din NATO sunt gata să discute măsuri reciproce pentru a evita incidente periculoase în aer sau pe mare și pentru a asigura Moscova că nu există rachete de croazieră Tomahawk staționate în România și Polonia, potrivit documentelor publicate de ziar.

SUA trimit trupe în UE

Anterior, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat în mod oficial decizia SUA de a trimite trupe suplimentare în Europa. Sunt vizați 2.000 de soldați americani care vor ajunge în Germania și Polonia.

Totodată, din Germania vor fi dislocați aproximativ 1.000 de soldați americani în România.

„Suntem gata să ne apărăm aliații. Nimeni nu poate spune că este inevitabil conflictul în Europa. Vrem să ne asigurăm că pe flancul estic al NATO suntem gata să ne apărăm aliații. Statele Unite vor trimite trupe în Polonia, Germania și România. Aceste trupe nu sunt permanente, vor asigura o apărare robustă aliaților. 1.000 de soldați din Germania vor fi trimiși în România în zilele următoare. Este un escadron care se va putea muta rapid în diverse locuri. Aceștia vor descuraja eventuale agresiuni în statele aliate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.