Traian Băsescu reuşeşte să uimească românii cu noi declaraţii. Acesta a spus ce se va întâmpla cu pensiile şi salariile, imediat după mult aşteptatele alegeri locale din 6 decembrie 2020.

Fost preşedinte şi actual europarlamentar, Traian Băsescu nu evită niciodată să spună lucrurilor pe nume. Acesta este de părere că mărirea pensiilor şi salariilor nu este un plan bun pentru această perioadă, deoarece ar putea însemna un pas încet, dar sigur, spre inflaţie. Băsescu este de părere că principala investiţie trebuie făcută în calitatea vieţii şi că acesta este cel mai potrivit moment pentru a se investi bani în acest lucru.

Ce declară Traian Băsescu

„Este timpul să investim bani în creșterea calității vieții. A-i mări salariul sau a-i dubla pensia e o prostie. Acest avantaj se macină în câteva luni prin inflație, iar calitatea vieții rămâne aceeași” a afirmat fostul președinte.

Investiţii fără viitor

Şeful PMP a mai explicat că banii nu ar trebui planificaţi pentru dublarea ajutoarelor sociale, a pensiilor sau de dublare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, deoarece sunt promisiuni care nu vor putea fi respectate mai mult de jumătate de an. În schimb, dezvoltarea ţării ar avea efecte pe termen lung, spune acesta.

În prezent, campania electorală a scos la iveală şi principalele programe ale partidelor. Cele mai multe dintre acestea susţin creşterea pensiilor, însă acum, din cauza „găurii” în economie provocată de pandemie, creşterea pensiilor ar fi doar o promisiune, deoarece acest lucru nu se poate concretiza pe termen lung, pentru că nu sunt bani.

Potrivit promisiunilor electorale, PNL are în plan o creştere de 26,7% pentru punctul de pensie până în 2024, iar PSD, promite tot pentru aceşti patru ani, de o creştere de 62%.

Traian Băsescu a spus totul. Ce se va întâmpla cu pensiile şi salariile românilor, după alegeri
Traian Băsescu a spus totul. Ce se va întâmpla cu pensiile şi salariile românilor, după alegeri

Bani promişi pentru români. Între vis şi realitate

PNL arată că vrea majorarea punctului de pensie cu până la 46% până în 2024, asta însemnând că românii ar lua 1840 de lei pensie. De partea cealaltă, PSD promite că în patru ani, românii vor ajunge să câştige 2340 de lei. Acestea sunt promisiuni fictive, având în vedere că pandemia şi datoriile României faţă de UE nu mai permit astfel de majorări. Românii rămân cu speranţa, însă realitatea este alta.

Tot în promisiunile electorale pentru data de 6 decembrie se regăsesc şi proiectele de dublare a ajutoarelor sociale sau a alocaţiilor pentru creşterea copilului.