Sunt veşti noi pentru români. Un nou tip de pensie a apărut în ţară. Momentan, aceasta nu a fost extrem de dezbătută nici de angajatori, motiv pentru care angajaţii nu îşi cunosc oficial drepturile. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu a vorbit despre acest subiect.

În acest context, ministrul Finanţelor a explicat că are de gând să sprijine acest tip de pensie din primele luni ale anului care vine. Astfel, prin noua propunere, mai mulţi români vor primi mai mulţi bani la pensie.

O nouă pensie pentru români

Într-o discuţie cu jurnaliştii de la Capital, ministrul Cîţu a povestit care este stadiul actual al pensiilor din România. Deşi nimeni nu se aştepta, vin totuşi vremuri mai bune pentru o categorie de pensionari.

Mai exact, este vorba despre pensiile ocupaționale. Acest tip de pensii au luat viaţă datorită unui nou proiect de lege care a fost aprobat şi oficializat de preşedintele Klaus Iohannis. Înfiinţarea acestui tip de pensii a avut loc în primele luni ale anului. O astfel de pensie vine în completarea celorlalte tipuri prevăzute sistemul naţional de pensii din România.

Ministrul Florin Cîţu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că anul următor va lansa un nou plan de stimulare a pensiilor ocupaţionale.

Ce declară Florin Cîţu

„Știți foarte bine că există acum un nou sistem de pensii (al pensiilor ocupaționale, n.r.) care va trebui și acesta stimulat și cred că iși acolo este nevoie de discuții pe fiscalitate, deci sunt mai multe lucruri pe care le vom avea în calcul anul viitor,” a răspuns ministrul Florin Cîțu unei întrebări puse de reporterul Capital.

Legea prevede ca un fond de pensii de acest gen să aparţină doar unui administrator autorizat. Schema de pensii este oficializată de fiecare angajator care vrea şi poate să susţină financiar angajaţilor care merită astfel de beneficii.

Astfel, acordarea pensiei ocupaţionale revine la latitudinea angajatorului. Ea poate ocupa rolul de bonus sau stimulare profesională.

Veste mare pentru toţi românii. Ce se întâmplă cu pensiile
Veste mare pentru toţi românii. Ce se întâmplă cu pensiile

Ministerul va trebui să găsească forme legale şi uşoare de sprijinire a angajatorilor care vor să acorde astfel de pensii.

Aşadar, cel care angajează va fi sprijinit să dea astfel de beneficii mai ales dacă va avea parte de reduceri la plata taxelor sau alte forme de sprijin.

Pensiile ocupaţionale sunt o nouă şansă pentru cei care vor să obţină bani mai mulţi la pensie, dar şi o şansă ca Statul Român să nu mai fie presat pe subiectul pensiilor.

Sistemul de pensii va cuprinde pensia de stat – pilonul I, pensia privată obligatorie II, pensia facultativă – pilonul III şi pensia ocupaţională – pilonul IV.