Românii așteaptă de ceva timp o veste bună în ceea ce privește creșterea pensiilor. Cu toate astea, Guvernul Orban nu a făcut niciun anunț oficial despre o majorare.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a postat pe Facebook că PNL va mări pensiile, însă nu se știe când și cu cât, fiindcă pandemia de coronavirus a pus la pământ economia și momentan nu există bani pentru asta.

Cu toate acestea, surse din Guvern au declarat pentru Știripesurse.ro că bugetul statului permite ca pensiile să fie majorate în 2021 cu cel mult 8-9 procente.

Totodată, aceleași surse au anunțat că această creștere va acoperi inflația.

Chiar dacă bugetul statului permite o majorare a pensiilor, nu putem spune același lucru și despre creșterea salariilor, spun sursele citate.

Pe deoparte patronatele cer moratoriu de șase luni, iar de cealaltă parte sindicatele cer mărirea la 2.400 de lei.

Surse liberale spun că premierul Ludovic Orban este dispus că crească salariile cu cel mult 100-150 de lei, fiindcă o creștere mare ar putea duce transferul unor corporații în alte state cu mâna de lucru mai ieftină și acest lucru trebuie evitat, mai ales în această perioadă grea pentru țara noastră.

Orban, despre creșterea pensiilor: Nu poți să le mărești și apoi să nu ai cu ce să le plătești

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică seara la România TV că pensiile trebuie majorate în funcție de realitatea economică.

Potrivit șefului Guvernului, trebuie evitat scenariul în care crești pensiile, iar apoi nu mai ai bani să le plătești.

„Creșterea trebuie să se bazeze pe compensarea pierderii puterii de cumpărare datorate inflației și pe creșterea cu un procent din creșterea salariului mediu brut, noi am spus un procent nu 50%, cât era înainte, ci până în 58,5%. De ce? Că am scos cât e partea de taxe și contribuții, 41,5%.

Acesta e mecanismul de creștere a punctului de pensie pe care îl propunem și pe care vrem să îl folosim”, a declarat Ludovic Orban la România TV.