in

Vești bune pentru români! Premierul a făcut marele anunț: cresc salariile!

Premierul României și ministrul Muncii s-au întâlnit, luni, cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor din economie, unde au discutat despre creșterea salariului minim pe economie.

Cine sunt cei carenu au fost atinși de criza coronavirus: Aceste categorii de angajați au câștigat mai mult în 2020

În urma întâlnirii pe care a avut-o, premierul Florin Cîțu a fost de acord cu majorarea netă de 40 de lei a salariului minim de anul viitor. În acest sens, salariul minim va ajunge la 1.386 de lei.

”La nivelul Guvernului vom decide creșterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ține cont de argumentele reprezentanților sindicatelor, ai patronatelor, precum și de contextul economic și social. Ne dorim să asigurăm o viață mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă și să protejăm inițiativa antreprenorială”, a subliniat prim-ministrul.

Cresc salariile!

Conform sursei citate, în cadrul întâlnirii, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre trei scenarii referitoare la evoluția indicatorului salarial în viitorul an. Aceste scenarii au rezultat ca urmare a consultărilor guvernanților cu reprezentanții Consiliului Național Tipartit pentru Dialog Social.

Guvernul Cîțu intenționează să crească salariul minim pe țară cu un nivel care să depășească rata inflației, adică cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.399 de lei brut/lunar. Premierul a decis acest lucru ca urmare a întâlnirilor pe care le-a avut cu reprezentanții sindicatelor, care au cerut ca salariul minim pe economie să crească la 2.400 de lei pe lună

Vești bune pentru români! Premierul a făcut marele anunț: cresc salariile!

Reprezentanții patronatelor, pe de altă parte, au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, măcar pentru primele luni are anului 2021. Pe 30 decembrie 2020 va avea loc o ședință de Guvern în care va fi adoptată Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Cîțu: Suntem într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic

De asemenea, ministrul Muncii și premierul au fost de acord cu încheierea, în prima jumătate a anului 2021, a unui Acord tipărit cu ajutorul căreia să fie stabilit un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani.

„Trebuie să luăm o decizie azi. Suntem într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Sunt sectoare în economie cu probleme de revenire. Avem mulți pe salariul minim exact în acele sectoare. Suportabil ar fi o creștere cu 3%. Inflația este de 1,8%, așa că mergem pe 2300 lei (brut – n.red.)”, a spus Florin Cîțu la ședință, potrivit unor surse politice citate de Digi24.

Salariul minim pe economie a crescut ultima dată cu 83 de lei. În acest moment, salariul minim se află la 1.346.